Over ons

GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL DE TOL PLECHTIG GEOPEND

Vanmiddag heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits samen met het gemeentebestuur van Riemst de nieuwe gemeentelijke basisschool De Tol in Herderen plechtig geopend. De nieuwe school is gerealiseerd via de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen, is goed voor een totale investering van 4,7 miljoen euro en kan ruimte bieden aan 180 leerlingen.

In november 2014 startte de bouw van de nieuwe gemeentelijke basisschool De Tol in Herderen met de afbraak van het Parochiaal Centrum langs de Sint-Jansstraat, op 1 september van dit jaar zwaaide de schoolpoort open voor de 135 leerlingen uit het kleuter- en basisonderwijs.

Bert Cilissen, schepen van Onderwijs: “Wij zijn bijzonder fier op dit project. We realiseren hier niet alleen een nieuwe school, maar ook een nieuwe visie op hoe je gemeenschapsmiddelen optimaal en efficiënt kan inzetten. De unieke inplanting van de school nabij het sport- en speelterrein, de gemeentelijke kinderopvang Ukke Puk, het Huis van het Kind en de sporthal Hirtheren maken dit project uitzonderlijk multifunctioneel, het is met andere woorden een echte school van morgen die ons toelaat om een echt kindvriendelijk beleid te voeren. Bovendien vervult de nieuwe school ook de functie van buurthuis voor de leefgemeenschap en het verenigingsleven in Herderen. Het dubbel gebruik van een polyvalente zaal met plaats voor 225 personen, een volledig ingerichte keuken en een vergaderlokaal maken dit mogelijk. Wij zijn dan ook de dorpsgemeenschap van Herderen erg erkentelijk voor hun bereidheid om met ons mee te denken in dit verhaal en ons hiervoor de ruimte te geven.”

De nieuwe school wordt gerealiseerd samen met Scholen van Morgen. Het gaat om een DBFM-project waarbij meer dan 80 procent van het project gesubsidieerd wordt. Concreet wil dit zeggen dat de Scholen van Morgen-vennootschap instaat voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintain) van de scholen gedurende 30 jaar.

Mark Vos, burgemeester: “Tijdens die 30 jaar betaalt de gemeente een beschikbaarheidsvergoeding. Na 30 jaar wordt de infrastructuur aan de gemeente overgedragen. De school heeft ook een bijzonder ontwerp gekregen, dankzij de ligging nabij de sporthal, hebben we de ruimte die ingenomen wordt door een turnzaal anders kunnen invullen. Wij zijn dan ook erg tevreden dat we volgens dit principe een nieuwe school kunnen realiseren. Als gemeentebestuur vinden wij het belangrijk dat elk kind in eigen dorp naar school kan gaan. In 2010 is het gemeentebestuur het engagement aangegaan om in elk van onze 13 dorpen een dorpsschool te behouden. Op die manier versterken we de leefbaarheid van het dorp, want een school is ook een ontmoetingsplaats.”

Via de inhaaloperatie DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen heel wat nieuwbouw en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Nog nooit is er zoveel geïnvesteerd in scholenbouw en nog nooit zijn zoveel nieuwe scholen geopend. Overal in Vlaanderen verrijzen schoolbouwprojecten uit de grond. De opening van deze nieuwe ‘School van Morgen’ is voor Herderen tegelijk een feestelijk én belangrijk moment. Basisscholen zijn bakens voor hun buurt en omgeving, een plek waar kinderen elkaar ontmoeten op de speelplaats en in de klas, ouders en grootouders elkaar vinden aan de schoolpoort. Deze nieuwbouw geeft het schoolteam een extra stimulans om elke dag opnieuw kansen te geven aan hun leerlingen. We kunnen niet van alle kinderen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal doen schitteren. Ik wens de Gemeentelijke Basisschool De Tol een ambitieuze toekomst toe in hun nieuwe school.”

Het ontwerp is van DierendonckBlancke Architecten en aannemer Reynders B&I stond in voor de realisatie en is verantwoordelijk voor het 30-jarig onderhoud.

Klik op de link hieronder voor het fotoalbum

https://goo.gl/photos/SMRHFfa64eMvZ6P58 

Klik voor het filmpje van de opening

https://youtu.be/laZK8n9fnnI